+90 224 221 77 57
Sosyal Medya Hesaplarımız

Bal Mumu Nedir? Nerelerde Kullanılır?

9 kez görüntülendi

Bal ile birlikte en çok bilinen bir diğer arı ürünü de bal mumudur. Bununda kullandığı bir çok alan vardır ve arıcılar için bal mumunun ekonomik değeri çok yüksektir. Bal mumu formülünü işçi arıların bildiği ve onların yuvaları olan petekleri yapmak için kendi vücutlarında hazırlayıp kullandığı bir ham maddedir. Önce sıvı halde bulunan bal mumu havayla temas sonucunda sertleşir. Bal mumunun asıl rengi açık ve parlak beyazdır. Fakat arılar topladıkları polen ve propolisin bir kısmını peteklerde depoladıklarından bal mumunun rengi sarının değişik tonlarında da olabilir.

Yapılan incelemelerde bal mumunun, hidrokarbonların, monoesterlerin, hidroksilesterlerin, yağ asitlerinin ve lipidlerin kompleks bir karışımı olduğu görülmüştür. 300’den fazla kimyasal bileşeni vardır. Balmumu, kendisini oluşturan bileşenlerden dolayı, arıların olduğu kadar, insanların kullanımı içinde uygundur. Bal mumunun en geniş kullanım alanı kozmetik ve buna bağlı sanayilerdir. Burada bal mumu çeşitli yüz kremleri ve maskelerinin, losyonların, rujların, yağların, dudak koruyucuları ve bunlara benzer maddelerin üretiminde kullanılır. Kozmetik sanayi dışında bir büyük kullanım alanı da mum yapımıdır. Dumansız, kendine has kokusuyla, daha üzün süreli olarak yanmasından dolayı en önemli mum ham maddesidir. Bu mumlar hediyelik ve süs eşyası olarak kullanılmasının yanında dini amaçlarla kiliselerde de kullanılır.

Balmumunun son geniş kullanım alanı arıcılığın kendisidir ki burada arıcıların en önemli malzemesi olan suni petek yapımında kullanılır. Bunların dışında az da olsa ilaç sanayinde ve diş hekimliğinde de kullanım alanı vardır. İlaç sanayinde bazı krem ve merhemlerin yapımında, bazı hapların kaplanmasında kullanımı görülür. Ayrıca balmumu su geçirmez malzemelerde, mobilya ve zemin cilalarında, optik lenslerin parlatılmasında, sakızlarda, mürekkeplerde az da olsa kullanılır. Yukarıda yazılanlardan da anlaşılacağı üzere ekonomik değeri oldukça yüksek olan bu arı ürünü, toplumdaki bazı yanlış düşünce ve inanışlardan dolayı çok büyük oranda telef olmakta ve bu da gelir kaybına yol açmaktadır.

Şöyle ki; ülkemizde insanlar doğru olmamasına rağmen petek balda hile olamayacağına inanmakta ve bu yüzden balı petekli olarak tüketmek istemektedirler. Buradan çıkan bal mumu da genellikle çöpe atılmaktadır. Halbuki bal peteklerden süzüldükten sonra geride kalan petekler ya arıcılar tarafından tekrar kullanılmakta yada yukarıda sayılan alanlarda kullanılabilecek bal mumu haline getirilmektedir. Bu da hem arıcılar hem de ülkemiz için büyük bir ekonomik değerdir.

ETİKETLER
,